Сряда, 04 Февруари 2015 10:27
Оценете статията
(0 гласа)

СНИМКИ И ВИДЕО: Спомените от "Войната на "Пакаембу"

Времето лети, минава неусетно, но спомените за някои хора никога няма да избледнеят. През 2015-та се навършват точно 20 години от един футболен кошмар, който преживяха някои на 20 август 1995г.

 

Тогава, 10 години след трагедията на "Хейзел", която преживяха феновете на Ливърпул и Ювентус, се състои финалният мач на бразилското първенство до 20 години, а един срещу друг се изправят едни от местните съперници - Палмейрас и Сао Паоло. Този двубой остава известен за историята като "Войната на "Пакаембу".

 

Невероятни сблъсъци между агитките на трибуните и на терена, в следствие на което много са ранените, а едно младо момче - 17-годишен фен на Сао Паоло умира.

 

Според футболните капацитети, този ден дава началото на една нова ера сред агитките - организираните фенове на различните торсиди, както наричат съвкупността от привърженици в Бразилия.

 

Мнозина дори съзират в днешно време конспирацията, че тези сблъсъци са "организирани и провокирани" от полицията и местната федерация, тъй като стадион "Пакаембу" в Сао Паоло се нуждае от реконструкция и подобрения, а използваните по това време за оръжия дъски от пейки, са леснодостъпни за феновете, което прави всяко едно подобно дерби взривоопасно и смъртоносно.

 

След като агитките слизат на терена и започва здраво млатене помежду им, се оказва, че са в капан и тогава стартират действията на полицията. Битката става още по-ожесточена, а след нейния фатален край за 17-годишния привърженик на Сао Паоло следват старховити санкции. Местната федереция забранява на стадионите да има големи транспаранти и плакати, а крайните групировки на двата тима - Tricolor Independente (Сао Паоло) и Mancha Verde (Палмейрас) имат забрана да посещават футболни срещи.

 

Парадоксалното е, че още един местен тим и голям съперник на Палмейрас и Сао Паоло - Коринтианс, играе също на този стадион по това време. Няколко часа по-късно след трагедията, е разрешено на Мускетарите да изиграят своя финален мач за щатското първенство на Сао Паоло - "Паулиста". И от този момент враждата между тези три отбора става още по-голяма, а след всеки сблъсък има стълкновения и ранени...

 

Кайо Кроче, специално за FanFace.bg

 

 

 

 

 

 

Подобни статии (по етикети)

Свързано видеоОбратно в началото