Вторник, 19 Април 2011 15:58
Оценете статията
(2 гласа)

Кръгла маса за футболното хулиганство

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че полицията трябва да се намесва само в краен случай в борбата с футболното хулиганство по стадионите. Той участва в широката дискусия по темата.


Според думите му министерството на спорта трябва да бъде най-активно в търсенето на решение на проблема. Цветанов посъветва министър Свилен Нейков и колегите му да бъдат в основата на предложенията за изменения в Закона за футболното хулиганство.


"Не искаме да се правим на новатори и да творим нещо, което не е необходимо, затова и се допитахме до хората, които действително посещават мачове", каза Цветанов.


На срещата бяха още спортният министър Свилен Нейков, председателят на парламентарната комисия за образованието, младежта и спорта Огнян Стоичков, президентът на БФС Борислав Михайлов, заместник-министърът на МВР Веселин Вучков, главният секретар на МВР Калин Георгиев, заместник-кметът по сигурността на Столична община Иван Сотиров, директорите на ГД "Криминална полиция" и "Охранителна полиция" - комисарите Ангел Антонов и Милчо Енев, началникът на група "Охрана на спортни мероприятия и превенция на спортното хулиганство" към СДВР гл. инспектор Антон Златанов кметът на София Йорданка Фандъкова, президентът на ПФЛ Стефан Капралов, председателят на Държавната агенция за закрила на детето Надя Шабани, както и представители на клубовете и фенклубовете на Берое, Ботев (Пд), Левски, Локомотив (Пд), Миньор, Пирин, ЦСКА и Черно море.


Очаква се следващия месец да се проведе нова среща. Дотогава всички направени предложения трябва да бъдат събрани, разгледани и анализирани от работна група, която предстои да бъде създадена.

 

 

Една от идеите е непълнолетните запалянковци да бъдат настанявани в отделен сектор.


"Децата трябва да ходят на спортни събития, тъй като това ги мотивира и е напълно реално след това да решат да се занимават със спорт."


Други предложения са да се направи национален клуб на стюардите, както и да се създаде национална комисия по лицензирането, която да замени общинските, действащи в момента.


Представители на фенклубове поискали да се възстанови националният координационен център в МВР, какъвто имало по-рано. Цветанов се ангажира да поправи пропуска. Една от целите е да се постигне по-добро взаимодействие между фенклубовете и МВР.


Участниците в срещата се съгласили, че трябва да бъдат вложени повече средства за подобряване на видеонаблюдението на стадионите, тъй като това е един от начините да бъдат установявани нарушители. Материалите от камерите пък могат да се използват като доказателство в съда. При лицензирането на стадионите ще има изискване за минимален брой камери.


"Намесата на полицията да бъде крайна мярка и дори да не бъде с физическо присъствие на самата футболна среща, която се провежда. Анализът на ситуацията и българският манталитет показват, че за съжаление за момента полицията не може да стои извън периметъра", каза Цветанов.


Конкретният повод за срещата се превърнаха проблемите с хулиганите на мача "Левски" - ЦСКА (1:3) в края на февруари. Тогава фенове на "червените" вандалстваха по трибуните на стадион "Георги Аспарухов", а полицаите изгониха всички привърженици от сектора за гости.

 

 

Председателят на централния фенклуб на "армейците" Димитър Ангелов - Дучето и този на фракцията на Левски "София-Запад" Антон Калчев споделиха очакванията си и идеите относно бъдещите законопроекти свързани с футболното хулиганство.


"Ние искаме стюардите, които са вътре в стадиона да бъдат избирани от нас. Не може хора, които не са се събличали по физическо, да определят законите. Ние сме готови да съдействаме със стюарди, но само, ако бъдат написани правата и задълженията им в новия закон. Не може общината да иска глоби, а да няма нормални стадиони, на които хората да гледат футбол. Шествията ще изчезнат от самосебе си, когато новите стадиони бъдат готови. Не сме съгласни да се забраняват шествията, и двата отбора сме организирали и не мислим да се отказваме, не виждаме нищо лошо в това", заявиха Ангелов и Калчев.


"Никой не може да ти забрани да се събираш и да отиваш организирано на мач. Днес беше показана воля от всички институции. Проблемът с базите е огромен и трябва намесата на държавата. Имаме набелязани няколко точки, ще внесем предложенията. Не казвам, че трябва да се слуша само думата на софийските клубове, искаме и хората от провинцията да си кажат мнението. Трябва да се промени законът, защото и двата клуба са имали потърпевши фенове, които са били задържани неправомерно, а грешното в момента е, че нямат право да се жалват, това трябва да се промени. Невинни хора лежат по арестите, а после не могат да се оправдаят по законен път", смятат двамата лидери на най-големите български агитки.


"Според закона за закрила на детето най-малките фенове не могат да присъстват на тези мачове. Много от тях са от 21 часа и е дискриминация, ако запалянковците са лишени да ги наблюдават, защото нямат необходимата възраст. Може да се направи отделно място за тези фенове в самите сектори", предлагат от двата фенклуба.

Последна промяна на Сряда, 20 Април 2011 02:09

Подобни статии (по етикети)

Свързано видео

Обратно в началото