Понеделник, 27 Юни 2011 10:47
Оценете статията
(0 гласа)

Бисер Иванов: МВР иска поименни билети за феновете у нас

Бисер Иванов: МВР иска поименни билети за феновете у нас

Футболните фенове да влизат на стадионите с поименни билети. Това е едно от предложенията на МВР за промяна в нормативните бази за борба със спортното хулиганство.

 

“Трябва да се излезе от анонимност, когато се ходи на мач. Да се знае кой купува билета”, смята Бисер Иванов, шеф на сектора за борба със спортните хулигани в “Криминална полиция”. От МВР ще настояват и всеки запалянко да заеме мястото на трибуните, което е записано на билета му. За това ще се грижат стюарди, които ще бъдат обучавани от полицията.

 

Революционната идея за поименните билети засега среща отпор от футболните клубове. От МВР обясниха, че всичко тепърва ще се обсъжда. Полицията предлага драстично увеличение на глобите за футболно хулиганство и полагане на обществено полезен труд.

 

- Преди дни за първи път няколко институции се обявиха за спирането на футболното хулиганство и подписаха меморандум. Държавата обявява ли война на вандализма по стадионите и край тях?

 

- Не. За война не трябва да говорим. Става въпрос за принципно отношение към едно такова мероприятие. Не само за футболни среща, а и за волейбол, баскетбол и много други състезания. Хулиганизмът не се проявява само на футболни срещи. Хора от крайните фракции посещават баскетболни, волейболни мачове. Дори ходят и на ралита. Трябва да се говори за дисциплина. За инициативност от страна на клубовете, за самодисциплина. И е похвално, че има желание във футболните клубове да се промени ситуацията, за да не се превръщат мачовете в бойни битки. Много хора казват - присъствието на полицията по стадионите ексалира напрежението. Добре. Нека всяка една институция да даде своите предложения за новия закон. Ние не бягаме от диалога.

 

- Стана ясно, че МВР има готов проект за нов закон.

 

- Така е, но все още говорим за предложения. Основното е санкциите да се завишат. Отделно наказанието “общополезен труд в полза на обществото” трябва да започне да се изпълнява. Защото досега това не е ставало. Предвидено е и при случаи на футболно хулиганство мачовете да се играят на закрити врати.

 

- Какво попречи да не заработи сега действащият закон, приет през 2004 г.?

 

- Сам по себе си той не е лош. Но трябва да се прилага, а това не се случва. Всяка една страна по него трябва да си знае ролята. Ако полицията го спазва, има много други институции, които също трябва да работят по него. Практиката показва, че някои от членовете в закона са мъртви членове. Сега има предложения да се установи точният механизъм как да се събират тези глоби. Как да се контролира трудът в полза на обществото. Говори се за хубава материална база - билети, клубни карти. И нещо много важно - трябва да се излезе от анонимност, когато се ходи на мач. Имаме идея билетите да са поименни.

 

- Клубовете съгласни ли са с това?

 

- Засега не са съгласни. Може би е свързано с много финанси. Но пак казвам - това е идея.

 

- Това с какво ще помогне?

 

- Нашето виждане е, че трябва да се знае кой купува билета. А не един човек да купува 20 билета и да не се знае кой на кого е. Защото, ако не дай Боже стане нещо, ние бързо ще разберем кой го е извършил. Но изникват и въпроси: Как ще бъдат продавани и проверявани тези билети? Затова всичко ще бъде допълнително обсъждано. Но е важно, ако е купен билет с ред и място, човекът да седи точно на това място. Като в кината. И тук е разликата - в стюардинга, който искаме да се въведе.

 

- В момента стюардите са от фенклубовете...

 

- Това, да облечеш елече, на което пише стюард, не те прави такъв.

 

- Как ще се обучават те?

 

- С много сериозна школовка. Всеки един стюард трябва да си знае задълженията - къде и за какво е сложен. Трябва да мине през сериозна подготовка. И МВР е готово да помогне. Имаме идея да направим национален център за обучение на стюарди. Първо, за да започне обучението на един стюард, той трябва да има завършено образование, минимум средно. Не трябва да е и ученик. Не трябва да е осъждан или с психично отклонение. Много време трябва да се работи с тях, тоест да правят това, което върши полицията в момента. Той трябва да знае къде са рисковите зони в секторите. Също така трябва да знае своите задължения преди, по време и след спортната среща. Стюардът трябва да знае как да постъпи, ако ескалира напрежението, към кого да се обърне. Това е труден процес.

 

- Стюардите от фенклубовете ли ще са или от частни охранителни фирми?

 

- Инициативата тук ще е на клубовете или на организаторите на дадено спортно мероприятие. Те ще имат възможност да преценяват дали ще са от даден клуб, дали ще се използва професионална фирма. Но важното е стюардите да спазват няколко много важни принципа, които са доказани в Европа. Първото е диалогът. След това - по какъв начин стюардът може да намали степента на риска и най-вече - решимост. Те трябва да са приятели, но да работят твърдо. Да покажат, че уважават мнението на феновете. Но същевременно запалянкото да знае, че строго ще се гледа да не превишава действията си, с които да застрашава живота на хората.

 

- Полицията все пак трябва да извършва някакъв контрол.

 

- Разбира се. Ще се измисли механизъм. Напоследък практиката показва, че рискът е след срещата. Каквато и превенция да се предприеме, никой не може да е 100% сигурен, че човек, като излезе от стадиона, няма да се сбие. Иначе полицията винаги ще бъде край стадионите, а ако се наложи - и вътре. Защото понякога вандализмът е на километър от стадиона. Английските колеги казаха, че са им били нужни повече от 15 г., за да превъзпитат своите фенове. Вземаха им паспортите, гледаха мачове в полицейски управления. Има и доживотни забрани за ходене на мачове.

 

- Предвиждат ли се такива строги мерки и у нас?

 

- Вероятно ще въведем такива мерки. Предвиждаме тези, които имат наложени забрани за посещение на мачове, да се разписват в управленията по местоживеене. Преди и след мача, за да няма време да стигне до стадиона. Предлагаме и повишаване на глобите.

 

- С колко?

 

- Предлагаме, ако лицето не изпълни наказанието, да му се налага по-строго. А безвъзмездният труд да е за всеки, който си позволи да чупи на стадион. И като отиде после в секторите, ще си направи изводите дали ще го върши отново. Кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова каза: “Има работа за всички.” Иначе искаме да се увеличат и глобите. Примерно в чл. 25 в действащия закон глобата е от 200 до 500 лв. Ние искаме наказанието да стане от 500 до 2000 лв., както и забрана за посещение на спортни мероприятия от 1 до 2 г. В този член е предвидено и задържане в полицейските управления за срок от 10 до 15 дни. Нашето желание е задържането да е от 15 до 25 денонощия. При повторност на деяние вече глобата да скочи от 3000 до 6000 лв. или безвъзмезден труд в полза на обществото. И съдът да избере едно от двете. Предлагаме и родителите на непълнолетни да бъдат наказвани с глоби от 200 до 1500 лв. Досега бе от 50 до 1000 лв. И за да има събираемост на глобите, сме подготвили промени, когато съдът наложи глоба, да може препис от това постановление да се изпрати на нас, а ние - на НАП. И те да събират парите. И ако до 3 месеца не се плати глобата, да се налага по-висока. Защото според закона сега, ако глоба не се плати до 2 г., тя отпада.

 

- Смятате ли, че с преместването на вечното дерби между ЦСКА и “Левски” на националния стадион вандализмът ще спре?

 

- Това го има навсякъде. Не може да се ограничи на 100%. Риск винаги ще съществува. Много важна е и категоризацията на спортните обекти. Предвижда се да има 4 категории. Първа ще е за стадиони за международни мачове. Втора - за срещи от “А” група. Трета - за мачове от “Б” и “В” група. Четвърта категория ще е за временни съоръжения. Едно от основните изисквания за получаване на по-голяма категория ще е брой на камерите за наблюдение, техните параметри и резолюция. Пътеходите и изходите също са важни, защото това гарантира сигурността на хората. Отделно как ще се извършва пропускането на запалянковците - дали билетите ще се чекират, или ще се късат от човек. Ако даден клуб изпълни изискванията за I категория, значи се е постарал отборът му да играе международни срещи, но и да ги играе на своя стадион. А ако не получи категоризация, ще играе на стадион, който я има. И ще плаща наем.

 

- Колко са регистрираните футболни хулигани?

 

- За последния сезон имаме 76 задържани, от които 51 са наказани. На повечето са им наложени глоби - 23-ма. 19 имат забрани за посещаване на мачове. Но няма безвъзмезден труд в полза на обществото. Срещу други 13 са образувани досъдебни производства, т.е. извършили са престъпления по НК - съпротива на орган на властта, телесни повреди и др. В момента 80 души нямат право да посещават спортни срещи.


"Труд"

Подобни статии (по етикети)

Напишете коментар

Обратно в началото